The Basement Theatre -Auckland CBD

laura smith designer the basement
laura smith designer the basement

The aim of this project was to create a space that felt like it had been made by the very people that use it. It needed to feel fun, playful and a little bazaar but also tackle a few difficult spatial problems which were causing people to mill around outside instead of coming on in. With only a couple of weeks to work with, and two days to set everything up, I got to work op-shopping up a storm, trying to find the most weird and wonderful things I could. The Basement’s essence is about grass roots theatre, trying new things and not being afraid to be different, so it was really important to me that I designed the space to fit with this philosophy. A lounge area was created to provide a ‘nooks’ for people use, in what is a rather unconventional theatre foyer layout. The walls were covered in numerous old painting and trinkets and the lighting was altered to create a softer, more intimate setting. This space will never be complete however, as I encouraged the owners to continually add new things and play with the space so that it really would feel like their own.

laura smith designer the basement
laura smith designer the basement

Filed under

laura smith designer the basement
laura smith designer the basement